Da se vratim opet na jedan komentar: kako je medicina krenula da uzima (praktično – otima) pare bez jasnog medicinskog razloga i indikacije….

O ovome se može ceo dan, a ja ću da pokušam da “uoštrim” samo ono što najčešće viđam.

O zubariji ne znam šta da kažem a da ne ispadne roman…

Šušumige je lepo naveo neka od osnovnih načela: da se pacijent ubedi da mu treba nešto što mu realno ne treba, da se “namesti” drugom lekaru ili ustanovi (za proviziju) – pri čemu se pacijent dooobro naplaši kako “mora odmah”, kako je “teška situacija” i sve tome slično….

Dodatni momenti su – recimo – da ordinacija nema cenovnik, nego se naplaćuje prema tome ko kakva kola vozi (reči jednog kolege od pre nekoliko godina), da se ne može dobiti pisani predračun ni izveštaj pre intervencije, da se ne traži saglasnost pacijenta pre početka rada…

Jednom sam videla pacijentkinju kojoj je kolega izbrusio prednje zube (od bočnih je imala samo jednu sedmicu desno) – pa je (kad je već data anestezija) izbrusio i tu sedmicu, te se žena “probudila” sa nekoliko članova u mostu više – puta stotinak maraka jedan član u ono doba.

Sve ovo su manji problemi, s moje tačke gledišta.

Veliki problemi su što postoje (i rade i po 20-tak godina!) stomatološke ordinacije kojima su vlasnici nesvršeni zubni tehničari, kozmetičari itd. – ili su čak i doktori stomatologije (opšti), ali koji sebi dizvoljavaju da operišu sinuse (!) – više puta sam od tog kolege videla pacijente posle radikalne revizije sinusa Caldwell Luc.
Asistirala je čistačica….

Ima još nešto: ima stomatologa koji su završili stomatološki odsek Medicinskog fakulteta.

To im, zakonski, daje za pravo da rade i prekide trudnoće, jer za šarlatanstvo niko ne može da ih tuži; može samo za nesavesno lečenje, ako se stvar iskomplikuje, a i to je teško dokazivo…

Oni imaju, praktično, diplomu Medicinskog, a ne Stomatološkog fakulteta.

Da ne bude neke zabune, i na pacijentima iz inostranstva, i to i iz recimo Švajcarske, Nemačke, Austrije, sam viđala doslovno očajne stomatološke radove, o ciframa da ne govorimo…

U medicini uopšte – mislim da je najčešće vidim manipulacija trudnicama: “naručeni” carski rez, amniocenteze, ultrazvučni pregledi…. bilo šta bez medicinske indikacije.

uzeti pare ili oteti pare

Normalno, sve ovo je gotovo nemoguće uopšte dokazati, a kamoli isterati na čistac…

Decenijama sam bila pravi, nepatvoreni optimista što se tiče ovih stvari.

Decenijama smo se borili protiv svega ovoga, veštačili i kao pojedinci i kao udruženje, ja sam iz dubine duše verovala da će jednog dana biti bolje, znajući da čestitih lekara i stomatologa ima realno vrlo mnogo…

Kada su od pre par godina počeli NA MENI da primenjuju sve opisane i neopisane metode i tehnike, prešla sam u Fazu II.
Više ne verujem nikom koga ne znam decenijama i ne viđam često.

Vidite, Srbija nije velika zemlja, i nas sa licencom nema na milione.

Prvo – međusobno se znamo jako dobro, posebno u okviru određenog generacijskog raspona: znamo mi odlično ko je kupio specijalističku diplomu, ko je kome otac, ko je i kako stekao to što je…

Drugo: nikakav problem nije – za insajdera – da čuje za par sati koji kolega je kakav, makar bio i u mestu koje je udaljeno 400 km.

Znate kako naš narod kaže: ljubav i zločin se ne daju sakriti; ako neko želi da se bavi i bavi se ovim poslom dugo, onda se zna “kojim pravcem ide”, jer stomatolog ili lekar je prinuđen vrlo brzo, vrlo rano u radnom stažu da se odluči “s koje je strane”.

I moram – istine radi – da kažem jednu reč “opravdanja”: jako, ali jako je tanka, jedva vidljiva, ta linija koja odvaja sasvim čestite i “čiste” od onih drugih.

Ovo kažem zbog toga što imam dva draga, dugogodišnja prijatelja koji su nedavno “prešli liniju” – obojica iz razloga privatne prirode…

Ja to ne bih opisivala, ali da sam na njihovom mestu – verovatno bih uzela pištolj, pa ili se ubila ili ušetala u najbližu poštu po pare; jednostavno, ima životnih situacija gde prestaje svako kolebanje.

Obojica ne rade ništa nezakonito, nikakvo šarlatanstvo nije u pitanju, samo strahovito profitabilni, a veoma rizični radovi.
Ono što u normalnoj situaciji nikad ne bi radili, iako imaju sve stručne kvalifikacije za tako šta…. Ne mogu da im sudim.

Kako će dalje biti – ne znam….

 

Ilustracija: www.thegoldqueen.com, piperreport.com