Pre nekoliko godina, kada je jedna mlada zubarica došla kod nas na posao, sedosmo da razgovaramo.

U prvih deset minuta ja shvatih da devojka zna posao, ima solidno teoretsko znanje i manuelnu spretnost, ali da ne poznaje ljude.

Onda joj lepo rekoh: draga koleginice, najbolji pacijenti koje ćete ikad imati su pederi, krupni kriminalci i lečeni psihijatrijski bolesnici.

Na to mi ona reče, posle kraćeg ćutanja: doktorka, jel’ znate kako zvuči ovo što ste upravo izgovorili? :)

Znate kako kažu – najgore je raditi sa ljudima, e – to je.

Ljudi su sve više vrlo nervozni, novca uvek premalo, imaju loša iskustva.

Dolaze pijani, drogirani, naoružani (ili sve to odjednom), ponekad se prema osoblju ponašaju kao da su u kafani (“‘Ajde mala, skuvaj jednu slađu”, sa pljeskom po pozadini), kradu sve što nije zavareno za zidove (novac – naš i drugih pacijenata i lične stvari uopšte, materijal, alat, slike sa zidova, kišobrane, časopise…).

Ucenjuju, “trguju”, ne sarađuju u lečenju, spisak svakodnevnih problema je nepregledan….

Meni su dosad dvaput mahali (napunjenim i otkočenim) pištoljem pred očima – da se pohvale; mlada, lepa, imućna i zaposlena inženjerka mi je ukrala kišobran (kineski, od 150 dinara); ništa čudno nije da dete od 5 ili 10 godina koleginicu (dečjeg stomatologa) tera u (muški polni organ) i još koješta joj govori pravim kočijaškim rečnikom, da se valja po podu, vrišti i razbija i obara sve unaokolo a da mu niko nije ni prišao….

I da roditelj sve to vedro gleda – “kako je mali temperamentan”….

madness

S druge strane – protivno opštem uverenju, kolege su divni pacijenti; ja imam more jedno pacijenata i lekara i stomatologa, i iz privatne prakse, koji prosto sednu, otvore usta, i dalje se prepuste – milina za raditi.

Takođe, krupni kriminalci su jako zahvalni pacijenti.
Oni su odreda izuzetno inteligentni, sve shvataju brzo, jednom kad steknu poverenje dalje nema problema, ponašaju se veoma, ali veoma kulturno i fini su ljudi…

Jednako je i sa ljudima nekadašnje srednje klase; prosvetari, penzioneri, inženjeri… su veoma korektni, vrlo lepo sarađuju, dolaze na vreme…

Lečeni psihijatrijski bolesnici obično odmah kažu od čega se leče, koje lekove piju, odreda su inteligentni i obrazovani ljudi, kao i drugi hronični bolesnici obično znaju jako mnogo o svom oboljenju, tu problema nema.

Jedino je mali problemčić što od gay pacijenata moram da tražim da skinu ruž sa usana (maže mi se ogledalce), pa mi onda objašnjavaju da je to sedefasti labello, ali nema veze….:).

 

Ilustracije: Madness, Eggplant