netU ovom silnom “prepiranju” u javnosti – da li Telekom treba prodati ili ne – vrlo često sam viđala komentar da je “Telekom naša najuspešnija i najprofitabilnija firma”.

Posle svih iskustava koje sam opisala, kosa mi se digne kad pročitam ovako šta.

S jedne strane, svakom ko dovoljno dugo ima emotivnu vezu sa našim provajderom fiksne telefonije je sasvim jasno na koje sve načine isti “zarađuje” pare.
Monopol je monopol, tu Boga nema.

Ako zanemarim pare koje sam dala kao mito, PTT – a kasnije Telekom mi je doslovno iz oka ukrao toliko para da je to za neverovati: fabrikovanim, predimenzioniranim računima, izmišljenim fakturama, nametima koji u svetu ne postoje ili su prosto uključeni u cenu usluge (pretplata? identifikacija poziva?), i svim sličnim marifetlucima i mućkama…
Zbog kojih nemate kome da se žalite.

Osim toga, ne znam da li ste primetili:  
Svi inspektori, zaposleni u javnim preduzećima, u mnogim bankama… imaju službene telefone na 064.
Slučajno?

Dalje, kako rekoh u prethodnom tekstu, svaki GPRS je sa Telekomovom karticom.

U doba uvođenja fiskalnih kasa, bilo je u ovom gradu oko 23.000 entiteta koji su samo u “prvom krugu” “potpadali” pod ovakve, “korporativne” ugovore sa Telekomom za GPRS.
Ja ne umem dobro da računam, ali ne sumnjam da među čitaocima ima ko ume…

O tome koliko ima viška zaposlenih, kako “funkcionišu” pojedine službe, kako ceo taj aparat “radi” na nivou prošlog veka – u poređenju sa nekim normalnim zemljama, bolje da ne govorim.

Iz pozicije preduzetnika, ne mogu a da ne pomenem i to da zaposleni Telekoma imaju bolovanje i godišnji odmor, zanemariću odmarališta i letovanja na rate, otpremnine i poklone za godišnjice…

Predimenzionisani, inertni dinosaurus, korupcija, otimačina, beda i zaostalost…
To nam je najprofitabilnija firma?

S druge strane, uvek me je živo zanimalo da li iko od ljudi koji zaista misle da je Telekom vrlo uspešna firma – znaju koliko bi MOGAO da bude uspešan?

Da se pootpušta višak direktora, direktorovih direktora, njihovih sekretara i tehničkih sekretarica, da krenu biciklom na posao, da oni mali, najniži radnici Telekoma počnu SVI da rade kako Bog zapoveda – i da budu tako i plaćeni, i sve tako dalje i tome slično…

Mislim, kao i mnogi drugi ljudi, ja ne bih tek tako prodala Telekom, da se ja pitam – kao što se ne pitam :).
Ali, isto tako, sasvim je jasno da mi, ovakvi, od ovakvog Telekoma ne možemo da napravimo ništa bolje, konkurentnije, uspešnije…

I da završim jednim komentarom sa B92:

“….Ja želim da se proda Telekom Srbija, jer ne želim da više gledam kako razni partijski podobni likovi nalaze posao preko veze i ne rade ništa.

Ništa mi ne pokazuje da će državno vlasništvo da učini nešto dobro (od sva tri zainteresovana kupca, država ima između 26 i 32% vlasništva) od tog “velikog profita” nisam video ništa (i dalje imamo prespor internet, čekam dve godine priključak za telefon u Beogradu itd…), a moj život i moje porodice prolazi, bez mogućnosti da ih više ne gledam i mogu samo da slušam “jadnike” na vlasti kojima treba najnoviji avioni, automobili, jer zaboga …”
(Dozlogrdilo mi je, 6. decembar 2010 00:33)

I, da ne trune u meni, iako znate pošto je u inostranstvu fiksni plus internet plus kablovska televizija plus…
Evo još jednom: 1&1.

……….

Prethodni tekst: Telekom – mobilni provajder

 

 

Ilustracija: ShutterVoice.com