Odmah da kažem da ovo nije reklama – platila sam ja njima, a ne oni meni :)).

Elem, kao i mnoga pravna lica, i ja imam jedan co.rs domen.
Registrovan je Bog sveti zna kad, i bio kod Neobee godinama.

Nikad nisu imali ne znam kakvu uslugu, ali sa prelaskom na Orion stvari su počele da bivaju katastrofične.

Phishing, padovi sajta od nekoliko strana (CSS, da ne bude zabune, ja ne govorim CMS :), mailovi u kojima se hvale, reklamiraju akcije, traže pare za ovo i ono, čudo.

Ja rešim da se prebacim kod drugog provajdera, s kojim sam imala lepo iskustvo.
Kod njih sam u januaru prošle godine registrovala jedan domen, relativno jeftino, brzo i lako, i začas su promenili DNS podešavanja da preusmerim blog, i to je to.

Elem, ja njima pišem da želim co.rs domen da preselim kod njih, oni odgovore šta treba da uradim, i tu počinje moj hod po trnju.

Nisam znala da ih je preuzeo neko drugi, da to nije više ista firma.

Prvo Neobee oteže, onda treba da pišem nekom Registru, onda da šaljem ovamo i onamo skenirana rešenja, Božja majka, elem – i to se nekako završi.
Mislim, završi se u septembru 2010.

Posle toga – ja opet molim novog provajdera da podesi DNS da mogu da preusmerim blog, oni obećavaju da će “začas”.
Ništa.
Oktobar 2010.

Ja ih podsećam još par puta, oni uvek odgovaraju da “samo što nije”.

Pritisnuta drugim obavezama, neprekidnim životom na tri mesta i sve tako slično, ja ih gubim iz vida, i nedavno me moji podsećaju na taj domen.

Prošle nedelje ja opet pišem nesrećnicima, i opet pitam šta se desilo sa tim DNS-om za co.rs domen.

Da pišem: zovem telefonom, zauzet.
Pišem preko forme na sajtu, niko ne odgovara.
Na tviteru imaju bar dva naloga koji služe samo da lepo stoje.
Skype nemam na poslu, kao ni faks.
Online podrška je samo hipotetički tu. Lepa ikonica, BTW.

Elem, posle više mailova, ja legnem na telefon, i posle neprekidnog zvanja tokom više sati, dobijem podršku, oni kažu da su zaboravili (!), ali sad će.
Isto to dobijam i mailom…

Sreda prošle nedelje – mart 2011.

Onda mi pišu mailom da im pošaljem kako idu DNS podešavanja za blog na Blogger platformi, ja napravim nekoliko screenshot-ova Google uputstva i pošaljem.
Ništa.

Onda im dam username i pass Google naloga na nekoliko sati, da se sami snađu.
Ništa.

Elem, onda u subotu ujutru gubim nerve, i pitam na tviteru koliko, zaboga miloga, treba da se preusmeri jedan blog na custom domain…

Kao i obično, odmah se odaziva par ljudi, iako je relativno rano jutro, HVALA IM :), i jedan od njih me prebacuje na chat.

Tog momenta nalazi kod koga je domen (meni potpuno nepoznata firma, koja se ne pominje u svih onih milion mailova koje sam razmenila sa provajderom), da je na mom imenu, aktivan i slično, i još…

Nalazi da DNS podešavanja niko takao nije.

Ja ne umem to da objasnim, ali poznavaoci će bolje razumeti.
Moj tviter prijatelj mi lepo pokazuje nekoliko redova, koji znače da ništa nije ni početo da se radi (ja odmah pravim screenshotove svega što mi pokazuje), i otvoreno mi kaže da provajderu ovo nataknem na nos, i ako zagusti da se pozovem slobodno na njega, da je voljan da se s njima upusti u prepisku.

Blago rečeno zahvalna, ja tog momenta pokušam da dobijem online podršku – i ČUDO – dobijem ih.

Subota u 8 ujutru.
Pristojno pitam momka gde je zapelo, on kaže (kao i obično) da sačekam, samo što nije.
Ja mu natičem na nos one screenshotove, opet pristojno, sa pitanjem zašto ništa nije NI POČETO, na čega s one strane nastaje ćutanje.

Onda mi odgovara da će admin da poradi na tome.

Odmah iza toga šaljem mail, sa sve screenshotovima.
Mail je oštar, bezobrazan (bez psovanja :), u kojem im sve taksativno natičem na nos, govorim kako nisam budala iako sam doktor :), obećavam im da ću svaki sat i svaki dan da proveravam da li su krenuli da iz Novog Sada peške odnesu blog na američki server (ili bilo koji), da me ne prave budalom i da hoću ODMAH taj blog da vidim na tom domenu (znam da je to nemoguće :).

Odgovor stiže za pet minuta:
Molim vas, tražite preseljenje kod drugog provajdera.

Ja odmah pišem @PlusHostingRS, oni se trenutno odazivaju, šalju mi profakturu (UPOLA manje para nego što sam platila pređašnjem provajderu).

Ja plaćam to u nedelju, u nedelju uveče im šaljem skeniranu uplatnicu, oni odgovaraju za TAČNO 22 minute.

Sutradan (juče) ujutru mi pišu da zamolim da prethodni provajder “otključa” da mogu da presele domen, popodne mi pišu da “popijem kafu” dok oni porade šta ima, ubrzo posle toga mi pišu da je sve gotovo, i šta dalje da očekujem.

Stari provajder mi DANAS šalje mail u kojem mi piše da je domen preseljen, više od 12 sati posle mog čavrljanja sa PlusHostingRS kad je sve odavno završeno…:).

Poštovani, dragi i voljeni PlusHostingRS, ja znam da vi znate da ste dobri, ali ovo vam je pisamce da znate koliko ste dobri.

Znam da se trudite i dajete sve od sebe, uverena sam da znate odlično šta vaše stranke preživljavaju, ali nije loše da i drugi čuju kako može biti lepo kad ste zubarica koja nema blagog pojma o server side.

Usput, od srca se zahvaljujem i AdriaHost, koji su tog momenta ponudili pomoć čim su čuli da postoje neki problemi, i svima koji su ponudili objašnjenje i pomoć na ovu temu (jedan mladić čak i servere), jednoj glupoj zubarici koja ne zna da sa onakvima ne treba komunicirati.

Mog spasioca neću imenovati, ako želi sam će da se javi :), hvala ti :).

P.S. Moja stara mail adresa na Neobee još uvek radi, čisto da se zna…
Domen preseljen pre bar 6 meseci, a hosting istekao pre bar godinu dana….

P.P.S. Ovo je VRLO skraćena varijanta cele priče…