Otac Ermolaj živi u manastiru Kovilj.
On je lekar, oftalmolog.

Radi besplatno – za Boga i dušu, sa srcem i ljubavlju.

otac ermolaj

Nedavno mi je trebala njegova pomoć – svekrva je imala jedan problem sa očima, a moguća rešenja su joj predstavljena – šta da vam kažem… Ona je pacijent VMA, nije imala razloga da sumnja u njihov terapijski predlog, ali nije mogla sama da odluči.

Dilema je bila – da se ne preduzme ništa (pri čemu će ostati bez vida na tom oku neznano kad, za 2 dana ili 5 godina), ili da se pokuša sa lečenjem (pri čemu će možda doći do poboljšanja, a moguće je i da izgubi vid na tom oku odmah).

Ona pitala mene, ja pitala 4 (slovima: ČETIRI) oftalmologa koje znam… Odgovor je bio otprilike isti: Ma daaaaj, nemaju oni pojma, a dođi ti kod mene u ordinaciju, to može za tričavih 2-3-4.000 eura, laserom, ovim i onim…
Znate koliko ima sati.

uskr-Manastir-Kovilj-06-290A onda sam se setila Vlade.
Mislim, znam ga od mladosti – em su naši roditelji radili zajedno, em smo bili ista generacija u srednjoj medicinskoj, kasnije na fakultetu – on je jedan od kolega iz ove tužne priče.

Vlada je bio sjajan student, cenjen lekar, dugo radio u inostranstvu – a nadala sam se da će mi monah otvoreno i pošteno reći šta misli i kako mu izgleda.

Mislim, svekrva je trezvena i vrlo pametna žena s obe noge na zemlji – nije tražila da neko odluči umesto nje, samo da joj približi malko…

Da li vam se ikad desilo da se lekar OBRADUJE kad nazovete da pitate nešto?

Malo je reći – dobar čovek.
Bio je divan čovek i pre 30 godina, a to se ne kvari tek tako.

Ako vam treba divan, dobar čovek, i odličan oftalmolog, nazovite manastir Kovilj.
Tamo postoji jedan lekar koji kaže da se gleda očima i dušom….

 

Ilustracije:
www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Tajna-manastirskog-oftalmologa.lt.html
www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:432236-Otac-Ermolaj-Gledamo-i-ocima-i-dusom