Pre neki dan gledam jedan tekst na temu “Ni tamo, ni ovamo” – u kojem autorka govori o dijaspori, o odlascima, dolascima, o vaganju, odlukama i posledicama.

Jedan divan, topao tekst koji mi se jako dopao, i posle kojeg čovek neminovno počinje da misli o tome ko je sve otišao, a ko ostao i zašto, i šta je sve posle bilo…

Bog sveti zna koliko puta u životu sam čula – što niste otišli, vaša profesija zarađuje onoliko na Zapadu…
Još jedna zabluda – naša diploma “napolju” ne vredi ni pet para, i potrebno je jako mnogo učenja i zadosta para da bi neko postao stomatolog koji može da radi sa pacijentima (ne želite da znate koliko košta licenca u Bavarskoj, recimo).

No, na stranu to – već rekoh da je jako mnogo mojih kolega i prijatelja u inostranstvu, odavno.

Ja bih bila slobodna da ih podelim na dve grupe: one koji su znali jasno zašto idu, kuda idu i šta ih čeka – i sve ostale.

I jedni i drugi su imali mnogo problema, i danas imaju; kada danas razmišljam o njima (sa mnogima sam u kontaktu), svako od nas je platio cenu – i oni koji su otišli, i oni koji su ostali – a cena se ne plaća uvek novcem.

U Srbiji se o dijaspori misli tako sve i svašta da to pas s maslom ne bi mogao pojesti. Njima samo pečene ševe uleću u usta, čim izađu iz kuće džak para im padne na glavu, sve tome slično.

Ja nisam verovala jednom prijatelju dok nisam videla koliko žena pokušava da startuje “gastarbajtera” ili  deviznog penzionera… Svih godina, izgleda i nivoa.

O dranju kože u Srbiji, “povoljnim” kreditima za dijasporu, pozivima na ulaganje i sličnim budalaštinama bolje da ne govorim…

Sad, kad se osvrnem unazad, žalim što nisam otišla zauvek.
Samo iz jednog razloga: uređena zemlja.
Sistem koji funkcioniše…

lečenje

Sa ovom količinom rada, učenja i znanja, živela bih tamo bar pristojno.
Ali: znala bih koliki mi je porez, ma kako bio veliki.
Znala bih koliko trošim vode, jer bih imala dva brojača u kupatilu koja tačno pokazuju koliko recimo hladne vode potrošim kad pustim vodokotlić.

Imala bih nekoliko provajdera fiksne telefonije koji bi se utrkivali ko će da mi da povoljniju ponudu, makar živela u alpskom brdu na 1.500 m nadmorske visine…
Ne bih morala da platim 2.000 DM na rukice osobi koja će mi nasred centra grada milosrdno obezbediti telefonsku liniju…

Vozačku dozvolu bih produžila za dve minute. Imala bih JEDNE tablice na kolima, od prvih pa nadalje…
Plaćala bih mleko 48 eurocenti, a ulje 99.
Izbegla bih rat i bombardovanje.

Imala bih malenog čistača snega koji dolazi čim počne da pada sneg, posle 20 minuta, u bilo koje doba dana i noći.
Mogla bih biciklom da dođem do grada, bez rizika da poginem.
Ako bih vozila pripita, “popila” bih par hiljada eura kazne, plus cenu odvoženja vozila i njegovog smeštanja iza žice, dok ne dođem trezna po njega.

Pločice bi mi zalepili savršeno, sa sve čišćenjem i lickanjem posle posla, a ne ja da ribam još nedelju dana… Iznajmljeni stan u malom mestu bi me koštao kao i ovde. Ali sa internetom od 32Mbps i grejanjem koje radi stalno (samo ako želite da odvrnete radijator). Ali – radi. 
Imala bih dosadan život.

Da ne gnjavim: ako izuzmem rat i posledice, ako izuzmem novac i zaradu – nebrojeno je mnogo “caka” kojima nas je država onemogućila da normalno živimo.
Posledica toga je da smo samo preživeli najbolje godine svog života; i još možemo da računamo na stotinak eura penzije…

Kada mi mladi, pametni, ambiciozni – kažu da žele da odu, ja nemam šta da im kažem kao razlog da ostanu…

 

Ilustracije:
http://www.flickr.com/photos/chorwedel/
http://jejakhikmah.blogspot.com/