PathologistČesto se da pročitati u vestima da su patolozi i anesteziolozi deficitaran kadar u Srbiji.

Sad, to je za očekivati sa ovakvom politikom školovanja u struci – jer su ovo zahtevne, ozbiljne specijalizacije, a ne baš glamurozne.

Mislim, znate kako je – većina mladih lekara gleda u hirurške specijalnosti, a – patologa pacijent ne vidi, i zdrav svet nije svestan njihovog značaja, u senci su.

Prosto rečeno, to su oni ljudi koji npr. i za vreme operacije koja traje, pregledom uzorka tkiva određuju da li je uzorak malignog tipa ili ne – i hirurg čeka da sazna da li će radikalizovati operaciju u skladu sa nalazima.

Koje znanje, iskustvo i odgovornost su potrebni – sasvim vam je jasno.

Elem, ja imam jednog prijatelja koji je patolog.
Život ga je, bez ičega, bacio u mesto od 50-tak hiljada stanovnika, Bogu iza nogu.
Tamo je dobio posao – i nastavio dalje da se školuje.

Završio je specijalizaciju iz patologije, magistrirao, dalje i subspecijalizaciju, pa doktorske studije.
Sve vreme putujući 70-tak kilometara u jednom pravcu, i sam plaćajući svoje školovanje, sa svim nedaćama koje prate školovanje uz rad: nerazumevanje kolektiva, nespavanje, porodica, zidanje kuće…

Sada ima oko 40 godina.
Najbolje godine za patologa – ima veliko iskustvo i stručno znanje, voli svoj posao, on je up-to-date, ali…

Koliku platu ima – ne želite da znate, ovde vozač GRAS-a bolje zarađuje.
Pokušao je više puta da konkuriše u velikim kliničkim centrima – problem uvek isti: nije Član, nema zadatu sumu novca, ili – najlepše od svega – ima viška kvalifikacija.

Da, to je moguće, ako dosad niste čuli za tu pojavu.

Vidite, ako je načelnik neke patologije lekar (samo) sa specijalizacijom, i sa par godina specijalističkog staža – novozaposleni koji (sačuvaj me Bože i sakloni) ima 7 godina školovanja i 8 godina specijalističkog staža više – u stvari automatski postaje konkurent za mesto načelnika.

A što bi to načelnik sebi činio?

Da skratim: moj vrlo savestan, odgovoran, pedantan, pametan, neljudski vredan, sposoban, stručan i iskusan kolega – odlazi u inostranstvo.

Njegova specijalnost i uža specijalnost, godine i godine staža ga čine izuzetno poželjnim kadrom za stranu zemlju u koju želi da ode.

Da sada odmah sve krene kako treba, nama trebaju godine i godine da iškolujemo samo jednog takvog.

Preciznije, da se sam iškoluje, jer ovom čoveku, kao i meni, ni država ni ustanova nisu nikad ništa platile ni pomogle, dapače…

Nedostaju nam patolozi?

 

Ilustracija: cksinfo.com