Ima jedna zanimljiva pojava kad čovek dođe u zubnu ordinaciju: vrlo često se dešava da mu prosto mozak stane, i onda lepo vidim da čovek pažljivo sluša šta mu govorim, ali da “unutra” ama ništa ne dopire :).

Strah je čudo :).

mozak

Sad, mi to rešavamo na razne načine – jeste primetili da pedijatri ponekad govore jednu istu (jednostavnu) rečenicu po deset puta, pažljivo gledajući da li ih pratite?
E, to vam je to :).

Mislim, pedijatri su i na meni probali “moje tehnike”, dok nisam umrla od smeha i rekla im da ne mora….:).

Osim beskonačnog ponavljanja, još ponekad zovemo pacijente kući da proverimo “da li slušaju”, dajemo im napismeno šta treba da rade (da Bog poživi pronalazača štampača, moj rukopis ni ja ne mogu da pročitam :), ili ih – prosto – zakažemo odmah sutra na kontrolu, da vidimo kako su.

Da se razumemo, to što pacijent očito “ne prati”, nema ama baš nikakve veze sa njegovim godinama, obrazovanjem, statusom, ličnošću…
To je jednostavno tako.

Meni je najbolji bio jedan inženjer od pre mnogo godina…
Čovek srednjih godina, vrlo inteligentan, uspešan i oštar poslovan čovek “sa očima na vrh glave”, koji se totalno oduzme kad dođe kod zubara :).

I sad, ja njemu izvadila jedan zub, lako i bezbolno, no – uprkos tome, vidim lepo da je i dalje “oduzet”.
Onda mu polako ponavljam da ne ispira usta, da drži hladan oblog…

I onda se okrećem koleginici i govorim kako me je pre nekog vremena ubola pčela u desni dlan, i kako sam držala smrznutu celu šargarepu, jer mi je tako bilo zgodno – i smejem se i pokazujem kako sam je savijenim prstima držala, na čega mi pacijent sasvim ozbiljno bojažljivo reče:
Doktorka, ja nemam kući smrznutu šargarepu… Jel’ može i grašak?

Onda tu nastaje ceo cirkus od smeha oko mene, dok mu blago govorim da može i šnicla, i mleveno meso, i smrznute višnje, i sve smrznuto što mi je u tom momentu palo na pamet….
Na čega i sam pacijent počinje da se smeje :).

A dešavalo mi se da mladom, vrlo pametnom studentu ekonomije kažem (posle pregleda) da mu se kvare obe gornje petice, i jedna donja šestica, na čega mi on kaže:
A koliko je to onda ukupno zuba za opravljati?

Ja mrtva ozbiljna kažem – šesnaest.

Onda nastaje duga pauza, tišina, i onda momak počinje da se smeje, govoreći mi kako sam ja najcool zubarka koju je video u životu :)).

Ponekad se služim drugim “tehnikama”; jednom sam jednoj dugogodišnjoj pacijentkinji rekla posle pregleda da joj se kvari jedan zub, na čega je onda ona posle dužeg, pažljivog promišljanja rekla:
Pa šta ćemo onda, doktorka, da radimo?

Ja kroz smeh rekoh – a šta vi mislite, S.? :)
Žena se tog momenta “prenula” i počela da se smeje (S. nije ni dete, ni neobrazovana, ni slučajno glupa žena, samo je u tom momentu imala brojne privatne probleme…).

O “zubarskoj gluvoći” i “zubarskoj češi” ćemo sledeći put…. :)

 

Ilustracije: 2asuccessdreamblog.com, michaelmorel.com