Imam jednog prijatelja, vršnjaka, znamo se od mladosti.
Čovek srednjeg rasta, četvrtaste građe (dugogodišnji džudista), zatvoren, ne smotan – ali ne baš komunikativan (ETF :), operisan od smisla za humor, preozbiljan, iako bazično vedre naravi.

Vrlo kulturan i fini, ali oštar, odgovoran, karakteran, pedantan, vredan za trojicu.
Ukratko – ne baš lep, ne baš zgodan, ni slučajno imućan, tvrd, izrazito samopouzdan, čovek bez posebnog šarma koji pretežno razgovara tipa “matter of fact”, vrlo skroman kao osoba.

Kao mladić je imao psa, boksera; redovno ga je šetao po keju, i onda tokom vremena naišao na jednu devojku iz kraja, koja je svog boksera šetala po keju u isto doba dana.

Njih dvoje su tako povremeno šetali svoje pse, čavrljajući usput, i to je tako trajalo možda par godina…
On elektroinženjer, ona građevinski, sličnog karaktera i pametni, lepo su se razumeli i slagali, iako su njihovi razgovori bili pretežno tehničke prirode – on nije znao Bog zna šta o njenom ličnom životu.

I jednog leta moj drugar shvati da se njegova drugarica sa keja na jesen udaje.

Onda je pažljivo promislio, izbrijao se, obukao belu košulju, kupio 101 ružu (ne šalim se), i otišao kod nje na vrata, po prvi put u životu.
Zamolio ju je za pola sata razgovora, mrtav ozbiljan.

Rekao joj je da je voli, da smatra da je ona prava žena za njega, da takvu nije dosad sreo niti će; da je potpuno svestan da ona želi da se uda za drugog, ali…

Ako se uda za njega, on njoj obećava ovo (taksativno, precizno, pedantno nabrojano), stoji iza svoje reči, i dok je živ biće kako je sada rekao.

Ako ga odbije, on je spreman da i dalje šeta psa po keju s njom, bez pominjanja ovog dela priče, kao da se ništa nije desilo.

Sve izgovoreno jasno, samopouzdano, tvrdo, smrtno ozbiljno.

Onda se zahvalio na posvećenom vremenu, i izašao napolje.

Dama je mislila tri dana.

Ja sam im krstila prvo dete…:).

Danas imaju tri sina, i u braku su skoro 20 godina.
I jeste – on je od reči do reči ispunio sve u detalj što je rekao onog dana…
Ruku na srce, imao je i za koga, ona je zaista izuzetna žena.

Dakle, da se vratimo na ono:
Who dares….

 

 

Ilustracija: watercolourswithlife.blogspot.com